Manuele therapie

manuele therapie

 

 

 

 

Manuele therapie wordt gegeven door een gespecialiseerde fysiotherapeut die extra expertise heeft met betrekking tot klachten aan het bewegingsapparaat. Dat is een verzamelnaam voor alles in uw lichaam wat direct met het bewegen te maken heeft. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren en pezen, het zenuwstelsel en bloedvaten. De manueel therapeut kan door gebruik te maken van manipulaties in vele gevallen voor een snel herstel zorgen van klachten die met andere therapieën of medicijnen niet goed herstellen.

Manuele therapie is een behandelmethode die vooral direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en de omliggende spieren en anderzijds het verbeteren van houding en bewegingen. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal aanvullende specifieke technieken en handgrepen. Door het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten dikwijls snel worden vergroot. Zo’n speciale mobilisatietechniek wordt dan een manipulatie genoemd. Dat kan soms gepaard gaan met een knappend geluid. In principe kunnen alle gewrichten met manuele therapie behandeld worden, maar de manueel therapeut is het meest bekend door de manipulaties aan rug, nek en bekken.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut heeft na de opleiding Fysiotherapie een 4 jarige post -HBO of Masteropleiding voor Manuele Therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de onderzoeks – en behandelmogelijkheden van lichamelijke klachten en in het bijzonder die van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen en daar een passend behandelplan bij op te stellen.

Tijdens de intake kan gekeken worden of manuele therapie ook uw klacht kan verhelpen.

Vanaf 1 januari 2006 is de Manueeltherapeut direct toegankelijk. Daarnaast kunt u ook bij de huisarts, bedrijfsarts, of specialist een verwijzing naar de Manueeltherapeut krijgen.

Onze Manueeltherapeuten zijn  André Ramaekers,  andre@fysiotherapieramaekers.nl en Lars van der Heijden i.o.