• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Artrose

Artrose kan zorgen voor moeite met bewegen en pijnlijke gewrichten. Bij B-Fysic zijn er verschillende behandelmethodes om ervoor te zorgen dat iedereen met artrose toch zo mobiel en pijnvrij mogelijk door het leven kan. Hieronder vindt u meer informatie over artrose en hoe B-Fysic u hiermee kan helpen. 

 

Wat is artrose?

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. In de volksmond wordt artrose ook wel ‘slijtage’ van de gewrichten genoemd. Dit is echter niet helemaal waar. Artrose is een natuurlijk verouderingsproces waarbij er veranderingen plaatsvinden in het gewricht.

Zoals in de afbeelding hieronder is te zien, bestaat een gewricht uit twee botten. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Door de gladde eigenschap van kraakbeen kunnen gewrichten gemakkelijk strekken, buigen en draaien.

Bij artrose is deze laag dunner geworden, waardoor het oppervlakte van het bot onregelmatig is. Het gevolg is dat de gewrichten minder makkelijk bewegen.  

Artrose komt het vaakst voor in de knie, heup en handen (duim en kootjes van de vingers).  Het aantal vrouwen dat artrose krijgt is hoger dan mannen. Tevens hebben mensen met overgewicht, fysiek zwaar werk of mensen met een trauma opgelopen bij sport en/of een ongeluk een groter risico op het ontwikkelen van artrose. In andere gevallen kan artrose het gevolg zijn van ziektes zoals reumatoïde artritis.

Artrose
Bron afbeelding: https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose  

Artrose symptomen

Artrose kent verschillende klachten, waarvan pijn de meest voorkomende is. Het beloop van artrose is wisselend. Bij de één blijven de klachten lang op hetzelfde niveau, bij de ander nemen deze sneller toe. Er kunnen zich relatief stabiele perioden zonder veel symptomen voordoen welke weer afgewisseld kunnen worden met perioden met meer klachten. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • pijn;
  • stijfheid van het gewricht (met name bij het ‘opstarten’ van een beweging na langere tijd inactief zijn of ‘s ochtends bij het opstaan. Deze stijfheid houdt meestal 15 tot 30 minuten aan en wordt minder door te bewegen);
  • spierzwakte;
  • instabiliteit van het gewricht;
  • krakend geluid bij bewegen;
  • minder gemakkelijk kunnen bewegen;
  • ontsteking van het gewricht (het gewricht voelt warm, dik en stijf aan);
  • afwijkende stand van het gewricht;
  • vermoeidheid;
  • moeite met activiteiten uit het dagelijks leven.

Artrose knie

De kniegewricht wordt gevormd door uw boven- en onderbeen. Op beide botten zit een laagje kraakbeen. Zoals eerder besproken is deze laag glad, zodat de knie makkelijk kan buigen, strekken en draaien.

Wanneer er sprake is van artrose in de knie (ook wel gonartrose genoemd) is het kraakbeenlaagje dun en niet meer glad, waardoor buigen en strekken moeilijker zal gaan. Dit is met name merkbaar na bijvoorbeeld langere tijd zitten of nachtrust. U kan dan pijn en stijfheid ervaren gedurende 10-30 minuten welke langzaam minder wordt door te  bewegen. Na langere tijd kunnen de randen van de knie breder worden als gevolg van extra botgroei.

Artrose handen

Onze handen bestaan uit verschillende gewrichten. Bij artrose in de hand kan er daarom sprake zijn van veranderingen in het kraakbeen in één of meer gewrichten in de pols, duim of vingers. Het kraakbeen kan hier dunner en minder glad worden zodat het buigen, strekken of draaien van de polsen en vingers moeilijker gaat. Na langere tijd kunnen de handen er anders uit gaan zien, zo kunnen de knokkels(gewrichten) van de vingers dikker worden.

Artrose Heup

Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, wordt het heupgewricht gevormd door het bovenbeen en het bekken. Het bovenbeen heeft een rond gedeelte (heupkop) dat in de heupkom van het bekken zit. Op beide botten zit een laagje kraakbeen. Zoals eerder besproken is deze laag glad, zodat deze makkelijk kan bewegen. Wanneer er sprake is van artrose heup (ook wel coxartrose genoemd) is het kraakbeenlaagje dun en niet meer glad, waardoor het buigen, strekken of draaien moeilijker gaat. Gerelateerde bewegingen zoals traplopen, bukken, sokken/broek of schoenen aantrekken kunnen hierdoor moeilijker gaan.

Dit is met name merkbaar na bijvoorbeeld langere tijd zitten of nachtrust. U kan dan pijn en stijfheid ervaren gedurende 10-30 minuten welke langzaam minder wordt door te  bewegen.

Wanneer artrose van de heup verder gevorderd is kan het zijwaarts heffen van de heup lastiger worden, als gevolg hiervan gaat u anders lopen (waggelgang).

Artrose uitleg

Bron afbeelding:  https://www.thuisarts.nl/artrose/ik-heb-artrose-van-heup

Artrose behandeling

Voor de diagnose van artrose is geen extra beeldvorming nodig zoals een röntgenfoto. Uw  behandelend arts of therapeut kan vaak op basis van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek vaststellen of de klachten gerelateerd zijn aan artrose.

Wanneer de diagnose wordt gesteld krijgt u informatie en advies mee. Wanneer dit niet toereikend is, wordt er gekeken naar passende behandelingen zoals:

  • Pijnstillende medicatie: uw arts kan medicijnen voorschrijven welke kunnen helpen tegen pijn of ontstekingen van het gewricht. Hierdoor kan er met minder moeite bewegen en oefeningen gedaan worden.
  • Oefentherapie: Wanneer het zelfstandig niet lukt om meer te bewegen of oefeningen te doen, kan een fysiotherapeut u helpen. Samen met uw fysiotherapeut gaat u oefeningen doen waarbij veel aandacht wordt besteed op uitvoering. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met uw persoonlijke wensen en doelen. Naast deze oefeningen kan uw fysiotherapeut advies geven over hoe u met de klachten om moet gaan.
  • Verminderen van het lichaamsgewicht: Wanneer u te zwaar bent, kan afvallen al zorgen voor afname van de klachten. Uit onderzoek blijkt dat een afname van vijf procent lichaamsgewicht al zorgt voor afname van klachten. Wanneer u extra hulp nodig heeft omdat algemene voedingsadviezen onvoldoende werken kan uw huisarts u doorverwijzen naar een diëtist.

Wanneer resultaat uitblijft is een operatie nog een mogelijkheid. Bij de operatie wordt het gewricht vervangen door een kunstgewricht. Het is ten zeerste aan te raden om eerst met een arts in gesprek te gaan om de voor-en nadelen van een operatie te bespreken.

GLA:D

GLA:D is een preventief voorlichting- en trainingsprogramma ontwikkeld in Denemarken. Het programma is ontwikkeld voor patiënten met (beginnende) artrose in het knie- of heupgewricht. Waar voorheen patiënten met artrose vaak door de huisarts direct werden doorgestuurd naar de orthopeed voor het plaatsen van een prothese, is het GLA:D programma ontwikkeld om een prothese zo lang mogelijk uit te stellen of juist helemaal te voorkomen. Een prothese kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren, maar gaat gemiddeld maar 15-20 jaar mee. Een nieuwe operatie zorgt vaak voor een hoger complicatierisico en minder positieve resultaten. Bij B-Fysic kunt u bij meerdere gespecialiseerde fysiotherapeuten terecht om het programma te volgen.

Wanneer komt u in aanmerking voor GLA:D?

U komt in aanmerking voor het GLA:D-programma met een verwijzing vanuit uw huisarts of specialist. Wanneer u een verwijzing heeft kunt u direct een afspraak maken bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Op dit moment kunt u terecht op een locatie in Eindhoven of Veldhoven voor het GLA:D programma.

Er worden 12 behandelingen voor het GLA:D programma vanuit de basisverzekering vergoed.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.