• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Voetklachten

Voetklachten kunnen een grote impact hebben op uw dagelijkse bezigheden. Voetklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Of het nu gaat om fasciitis plantaris, hielspoor, platvoeten of andere voetproblemen, het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van herstel door middel van oefeningen, hulpmiddelen en advies over schoeisel en houding. In deze tekst zullen we bespreken hoe de fysiotherapeut kan helpen bij voetklachten.

Voetklachten

Voetklachten zijn pijnlijke aandoeningen die zich voordoen in verschillende delen van de voet, waaronder de enkels, hielen, bogen en tenen. Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals overbelasting, verkeerde schoenen, onjuiste lichaamshouding, leeftijd of letsel. Veel voorkomende voetklachten zijn fasciitis plantaris, hielspoor, platvoeten, hallux valgus en achillespeesontsteking. De symptomen kunnen variëren van pijn, stijfheid, zwelling, tintelingen, tot verminderde mobiliteit. Het is belangrijk om voetklachten serieus te nemen en tijdig professionele hulp te zoeken om verdere complicaties te voorkomen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de klachten en het bevorderen van herstel.

Fasciitis Plantaris

Fasciitis plantaris is een aandoening die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Het kan leiden tot pijn onder de hiel en in de voetboog en komt vaak voor bij mensen die regelmatig activiteiten uitvoeren die veel druk uitoefenen op de voeten, zoals hardlopen, springen of langdurig staan.

De aandoening begint vaak met een stekende pijn onder de hiel, die zich kan uitbreiden naar de rest van de voet. De pijn is meestal het ergst bij de eerste stappen na een periode van rust, zoals 's ochtends bij het opstaan of na langdurig zitten. Bij sommige patiënten kan de pijn gedurende de dag afnemen, terwijl bij anderen de pijn chronisch blijft en zelfs erger wordt.

Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van herstel bij fasciitis plantaris. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het verminderen van de druk op de peesplaat door middel van mobilisatie, rekoefeningen en het aanpassen van de belasting op de voet. Dit kan betekenen dat je tijdelijk minder intensief gaat sporten of andere activiteiten vermijdt die veel druk uitoefenen op de voeten. Daarnaast kan een fysiotherapeut oefeningen voorschrijven om de spieren en pezen in de voeten te versterken en te stabiliseren. In sommige gevallen kan een fysiotherapeut ook andere technieken toepassen, zoals dry needling of shockwave-therapie

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat onder de voet, vaak geassocieerd met fasciitis plantaris. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn door middel van mobilisatie, rekoefeningen en het aanpassen van de belasting op de voet. Daarnaast kan een fysiotherapeut ook shockwave-therapie toepassen om de verkalking af te breken.

Platvoeten

Een platvoet is een aandoening waarbij de voetboog is afgevlakt en de voet op de grond steunt met de hele voetzool. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn door middel van mobilisatie, rekoefeningen en het aanpassen van de belasting op de voet. Ook kan een fysiotherapeut hulpmiddelen aanbevelen, zoals steunzolen, om de voetboog te ondersteunen.

Hallux valgus

Hallux valgus, ook wel bekend als een 'knobbel' aan de grote teen, wordt veroorzaakt door een afwijking in de stand van de voet. Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn door middel van mobilisatie, rekoefeningen en het aanpassen van de belasting op de voet. Ook kan een fysiotherapeut een hulpmiddel aanbevelen om de afwijking te corrigeren.

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking, is een veelvoorkomende voetklacht waarbij de pees die de kuitspier verbindt met de hiel ontstoken raakt. Het komt vooral voor bij sporters die intensief en regelmatig springen, zoals hardlopers en basketballers, maar kan ook worden veroorzaakt door overbelasting, veroudering of plotselinge veranderingen in de trainingsintensiteit.

De symptomen van achillespeesontsteking zijn pijn, stijfheid, zwelling en roodheid rondom de hiel. Vaak begint de pijn als een lichte irritatie na het sporten, maar kan het na verloop van tijd verergeren tot een constante pijn die ook tijdens het lopen of rennen wordt gevoeld.

Om achillespeesontsteking te behandelen, zal de fysiotherapeut een behandelplan opstellen op basis van de ernst en oorzaak van de aandoening. Dit kan onder andere bestaan uit rust, ijsapplicatie en oefentherapie. Tijdens de behandelingen worden oefeningen voorgeschreven die gericht zijn op het versterken van de spieren rond de pees en het verbeteren van de mobiliteit. Ook kan er gebruik worden gemaakt van hulpmiddelen zoals braces, taping en aanvullende behandelmethodes om de belasting op de pees te verminderen.

Afspraak maken bij de fysiotherapeut

Herkent u uw klachten als een van bovenstaande aandoeningen, of heeft u andere voetklachten? Maak dan een afspraak met een fysiotherapeut van B-Fysic. Deze kan de oorzaak van de voetklachten onderzoeken en u van een passende behandeling voorzien. B-Fysic werkt vaak samen met lokale podotherapeuten en kan indien nodig hier ook een verwijzing voor regelen. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.