• Altijd in de buurt
  • Persoonlijke aandacht
  • Bewezen effectief

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte die relatief vaak voorkomt bij ouderen en die veel impact kan hebben op het dagelijks leven. Bij B-Fysic hebben we gespecialiseerde (geriatrie) fysiotherapeuten die kunnen helpen bij het verminderen van klachten en op allerlei manieren advies kunnen geven aan mensen met en de omgeving van cliënten met Parkinson.   

 

Ziekte van Parkinson

Na een periode van onzekerheid en eventueel een medische zoektocht komen cliënten bij de neuroloog en stelt die de diagnose Parkinson/Parkinsonisme. De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied (de substantia nigra, oftewel de zwarte kern). Deze zenuwcellen (neuronen) produceren de chemische stof dopamine. Wanneer een bepaald percentage neuronen is afgestorven, ontstaan klachten en symptomen vanwege een tekort aan dopamine. De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. Ruim 60.000 Nederlanders hebben Parkinson. Parkinson heeft twee soorten kenmerken: problemen met het bewegen (zoals moeite met lopen) en andere problemen zoals stemmingswisselingen of problemen met slapen.

Parkinson symptomen

Het klassieke beeld van de trillende arm of hand is slechts één symptoom en komt niet bij alle vormen van Parkinson voor. Stijfheid van de spieren, onzeker lopen (schuifelen), “plakvoeten” en soms pijn zijn andere symptomen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de medicatie die u voorgeschreven krijgt door uw Neuroloog. Deze is er op gericht om de Dopamine (een hormoon dat belangrijk is bij het bewegen) huishouding in het lichaam stabiel te houden. De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Wat vroeger vanzelfsprekend was (meerdere dingen tegelijk doen zoals lopen en praten) wordt moeilijker en kan leiden tot problemen in de dagelijkse bezigheden. Dit kan ook leiden tot onbegrip in de omgeving.

Aanvankelijk hebben cliënten in de eerste fasen geen of weinig beperkingen. Het doel van fysiotherapie in deze (en vaak ook in de volgende fasen) is: voorkomen van inactiviteit, vermijden van angst om te bewegen of te vallen en het onderhouden en/of verbeteren van de conditie. 

Behandeling Parkinson fysiotherapie

Bij de behandeling is een actieve rol weggelegd voor de cliënt. Bewegen en in beweging blijven is voor de Parkinson cliënt van het grootste belang. Dat kan betekenen dat er in de oefenzaal geoefend wordt maar u krijgt, indien nodig, ook instructie om activiteiten in het dagelijks leven te vergemakkelijken. In latere fasen, als het moeilijker wordt om uw evenwicht te bewaren of u loopt meer risico om te vallen richt fysiotherapie zich op het oefenen van bewegingen zoals omrollen in bed en opstaan uit een stoel, de juiste lichaamshouding, reiken en grijpen, evenwicht bewaren en lopen. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van verschillende zogenaamde “cueing” strategieën. De therapie richt zich vaak op motorische taken. Ook dubbeltaken zijn belangrijk bij Parkinson. Zo maken we gebruik van geluid en dansen binnen de therapie. De therapie wordt vaak gegeven in een groep omdat het leuker is om samen te bewegen. Ook is het goed om met lotgenoten samen de ervaringen te delen. Bij Parkinson is ook boksen een goede manier van therapie. Het zorgt voor een training van coördinatie van armen en benen en is goed voor het uithoudingsvermogen. 

Geriatrie fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut die gespecialiseerd is in Parkinson is de expert op het gebied van behandeling van cliënten met Parkinson. 

Lees hier meer over geriatriefysiotherapie.

Expertiseteam Ouderen

Bij B-Fysic hebben we beschikking over het Expertiseteam Ouderen. Ook bij cliënten met de ziekte van Parkinson werken we zo veel als mogelijk samen. Multidisciplinair noemen we dat. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg rondom ouder worden en complexe gezondheidsproblemen. In het Expertiseteam Ouderen werken geriatrie fysiotherapeuten en ergotherapeuten intensief samen, juist om vanuit meerdere invalshoeken de uitdagingen aan te gaan. Zo staat uw zorgvraag en begeleiding centraal in de aanpak en zorgen we ervoor dat we de best passende behandeling en begeleiding bieden. Als er hulp nodig is van een andere zorgprofessional, wordt deze door het Expertiseteam ingeschakeld. Binnen B-Fysic werken we met fysiotherapeuten en ergotherapeuten maar bij Parkinson is bijvoorbeeld ook wel eens een logopedist nodig. Het Expertiseteam zal dan ook een passende specialist bij u in de regio zoeken, om u zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Lees hier meer over het Expertiseteam Ouderen.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.