Covid-19

Herstel na corona

We weten dat herstel na corona grillig kan verlopen. Mensen met milde klachten kunnen binnen een week al beter zijn. Maar ze kunnen ook weken- tot maandenlang last houden en regelmatig een terugval ervaren. Bij mensen die ernstigere klachten hebben gehad, en al dan niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, duurt het herstel zeker weken. Dit kan ook langer zijn. Herstel na IC-opname kan zelfs maanden duren.

Zelf kun je via de Zorgzoeker van Chronisch ZorgNet een fysiotherapeut in de buurt zoeken die kennis heeft van longziekten en ook scholing heeft gevolgd voor het behandelen van mensen die corona hebben gehad. Bij Centrum voor Fysiotherapie Ramakers zijn Liesbeth van den Dungen en Isolde Kuijlaars aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Naast deze 2 fysiotherapeuten zijn ook Rachel Visser en Ruud Heuvelmans gespecialiseerd in herstel na corona.

Weer in conditie na corona

Je bent thuis flink ziek geweest. Het kan dan lang duren voordat je weer de oude bent. Hoe pak je zelf je herstel aan? Met de tips op deze pagina kun je meteen beginnen.

Voor advies op maat kun je terecht bij een fysiotherapeut. Dat is voor iedereen geschikt, dus als je in het ziekenhuis of zelfs op de IC hebt gelegen, maar ook als je thuis bent geweest met milde klachten.

Inzet van fysiotherapie

Heb je corona gehad en ben je erg verzwakt of heb je klachten als kortademigheid en vermoeidheid? Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Bij Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers zijn Liesbeth van den Dungen, Rachel Visser, Ruud Heuvelmans en Isolde Kuijlaars gespecialiseerd in de behandeling van herstel van Corona

Fysiotherapie

Afhankelijk van je uitgangssituatie is een korte periode van begeleiding of een langere periode van training fysiotherapie nodig voor het verbeteren van de conditie, fitheid en spierkracht. De fysiotherapeut kan beoordelen welke fysieke problemen en mogelijkheden er zijn. Heb je vooral lichamelijke problemen, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen, problemen met ademhaling of ook geestelijke problemen zoals angst? Als je ook psychologische of sociale problemen hebt, ben je meer geholpen met revalidatie waarbij verschillende hulpverleners samenwerken.

Longfysiotherapeut

Longfysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis en weten dat je na corona meer klachten kunt hebben. Alle fysiotherapeuten van centrum voor Fysiotherapie Ramakers die gespecialiseerd zijn in behandeling na Corona zijn ook longfysiotherapeut. Na een grondige intake kunnen ze goed inschatten waar je het best mee bent geholpen en welke wegen je daarvoor kunt volgen. Ze kunnen je bijvoorbeeld terugverwijzen naar de longarts, huisarts of doorverwijzen naar een diëtist, logopedist, ergotherapeut en psycholoog. De fysiotherapeuten van centrum voor fysiotherapie Ramaekers werken nauw samen met deze disciplines.

Goed om te weten

 • In het begin gaat de aandacht naar dagelijkse activiteiten (ook we genoemd als ADL), de dagelijks terugkerende dingen die je moet doen om zelfstandig te kunnen leven. Denk aan opstaan uit bed, weer leren lopen en traplopen.
 • Een juiste verdeling van je energie is zeker in de beginfase erg belangrijk. Ben je erg verzwakt, forceer dan niet. De therapeut zal je begeleiden in hoe vaak, hoe lang en hoe veel je kunt inspannen. Meer is niet altijd beter.
 • Wanneer je longfysiotherapeut vindt dat je er klaar voor bent, zul je intensiever gaan trainen om weer kracht en spiermassa op te bouwen.

Je conditie

Je kunt merken dat dagelijkse activiteiten moeilijker gaan dan voorheen en dat je conditie achteruit is gegaan. Dit merk je bijvoorbeeld bij het traplopen of fietsen. Oefeningen kunnen helpen om weer op het oude niveau te komen. Wees je ervan bewust dat alle dagelijkse activiteiten voor je lichaam een training zijn. En dat ook rust nemen belangrijk is voor herstel. Luisteren naar je lichaam en probeer goed te doseren.

Meer spierkracht

Door minder bewegen en koorts zijn je spieren waarschijnlijk stijver en zwakker geworden. Voordat je verder gaat met het trainen van je uithoudingsvermogen is het goed om te oefenen met je spierkracht. Dat kan buiten of in de sportschool, maar ook thuis kun je oefeningen doen zonder gewichtjes en apparaten.

Het is goed om spierherstel te trainen na een periode van weinig tot geen beweging. Wissel je krachtoefeningen af met stretching (rekken) en uiteindelijk ook een goede balansoefening.

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen als aan je spierherstel gaat werken, zeker als je door corona lang in bed hebt gelegen.

Train je uithoudingsvermogen

Na corona is ook het uithoudingsvermogen een stuk minder goed. Dat wil zeggen dat je minder goed lange tijd achter elkaar kunt lopen, zwemmen, fietsen, dansen, hardlopen of tuinieren. Het hart gaat daarbij sneller kloppen om het bloed (met het zuurstof) naar de spieren te vervoeren. Naast de spieren is hierbij het hart van beslissende invloed. Wie een goed uithoudingsvermogen heeft, kan een (zware) inspanning langer volhouden.

Maak van bewegen een gewoonte

Als je je beter begint te voelen kun je vaker en intensiever gaan bewegen. En nu je toch thuis zo bewust bezig bent met bewegen, kun je nieuwe gewoontes opbouwen voor je gezondheid. Net zoals je elke dag je tanden poetst, zouden ook lichaamsbeweging en regelmatig oefeningen doen een gewoonte moeten worden. Daar is tijd voor nodig, en doorzettingsvermogen. Gewoontes moeten groeien. Dat kan natuurlijk pas als je je echt weer helemaal de oude bent. Tips:

 • Maak voor jezelf een oefenschema.
 • Plan een dagelijks oefen-halfuurtje. Zet bijvoorbeeld een reminder in je smartphone – een ‘stok achter de deur’ zal in het begin nodig zijn. Bouw ook een beloning in zoals een lekker kopje koffie of thee na de oefeningen.
 • Schrijf voor jezelf op wat bewegen en oefeningen je oplevert en kijk hier regelmatig naar.

Goed om te weten

 •  Van training is bewezen dat het enorme gezondheidseffecten heeft.
  •    Bij de training gaat je hartslag omhoog en krijg je het warm.
  •    Lukt het niet om het bewegen of trainen zelf op te opstarten? Misschien heb je dan intensievere begeleiding nodig. De gespecialiseerde fysiotherapeuten van centrum voor Fysiotherapie Ramaekers kunnen u hierbij helpen
  •    Word je sneller dan normaal erg moe, kortademig of zelfs duizelig tijdens het bewegen? Of ervaar je druk op de borst tijdens het bewegen? Neem dan contact op met je arts.

Een gezonde ademhaling

Na corona kun je verschillende klachten ervaren door verminderde longinhoud. Door het littekenweefsel zijn minder longblaasjes actief en onbewust kun je je dan teveel inspannen om adem te halen. Daardoor verbruik je meer energie. Dat is extra vermoeiend en na inspanning blijf je langer moe. Ook kan een te snelle ademhaling zorgen voor spanning en angsten. Het is dan goed om  rustiger te gaan ademen en daarbij kunnen ademhalingsoefeningen helpen. Met simpele technieken kun je al veel bereiken.

Vergoeding paramedische zorg post-coronapatiënten

Door de uitbreiding van het basispakket per 18 juli 2020 kunnen post-coronapatiënten met ernstige restklachten maximaal 6 maanden gebruikmaken van paramedische zorg, namelijk:

 • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiënt. Het enige dat de verzekerde zelf moet betalen, is het eigen risico van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020. De regeling stopt op 1 augustus 2021. Het is nog niet duidelijk of de Minister de regeling gaat verlengen.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Alle post-coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ziek zijn geweest kunnen in aanmerking komen voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering waartoe de overheid in juli heeft besloten.

De behandeltermijn kan eventueel met een half jaar verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

Deze regeling duurt voorlopig tot 1 augustus 2021. Het is nog niet bekend of de regeling daarna verlengd wordt.

Disciplines waarmee veel wordt samengewerkt:

Ergotherapie bij moeite met dagelijkse activiteiten

Als je corona hebt gehad, kun je nog lange tijd verzwakt blijven en last houden van vermoeidheid. Dit kan je belemmeren in het weer oppakken van je dagelijks leven en je werkzaamheden. Een ergotherapeut kan je hierbij ondersteunen. Die bekijkt samen met jou welke dingen je wil doen en hoe je dit mogelijk kunt maken. Je leert om te gaan met vermoeidheid, een goede dag-structuur aan te houden en hoe je activiteiten kunt op- en uitbouwen.

Diëtiste

Nadat je ziek bent geweest heeft je lichaam meer eiwitten nodig dan normaal. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en zijn nodig voor je weerstand en voor herstel en opbouw van de spieren.

Als je ziek bent, beweeg je weinig. Daardoor neemt je spiermassa af, ook die van de ademhalingsspieren. Spiermassa wordt ook afgebroken doordat de stofwisseling door de ziekte verandert. Dit geldt voor iedereen die ziek in bed heeft gelegen.

Eiwitten helpen om de spieren die door de ziekte verzwakt zijn weer op te bouwen.  Eet daarom meer eiwitrijke producten als je ziek bent geweest.

Als je ziek bent geweest is het extra belangrijk om op je voeding te letten. Hoewel eten vaak moeilijker gaat door weinig eetlust en vermoeidheid, heeft je lichaam juist meer voedingsstoffen en energie nodig. Probeer dus genoeg te eten. Als je te weinig energie binnenkrijgt uit vetten en koolhydraten, kan je lichaam eiwitten gaan verbranden. Zorg ook dat je over de dag verdeeld genoeg drinkt: minstens 1,5 tot 1,7 liter per dag.

Een diëtiste kan u helpen met voedingsadviezen.

Logopedie helpt bij stem- en slikproblemen

Na corona kun je lang vermoeidheidsklachten houden. Als je vermoeid bent, heb je natuurlijk ook minder conditie. Dat betekent dat je ook minder ademconditie hebt en de adem is de motor van de stem. Daar heb je dus als het ware minder benzine voor.

Als je met corona op de IC hebt gelegen, kom je vaak al in aanraking met een logopedist vanwege ademproblemen en slikklachten na beademing of omdat de stembanden zijn geraakt. Ook ga je dan het slikken en de voeding weer opbouwen na sondevoeding.

Indien u meer informatie wenst, kunt u altijd contact opnemen met Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers, tel 0495-520313 of via e-mail: info@fysiotherapieramaekers.nl

Ook kunt u aanvullende informatie vinden op de website van het Coronalongplein, www.coronalongplein.nl

Maatregelen in de Praktijk

Het coronavirus, COVID-19, blijft een grote impact hebben op onze samenleving.  Het is een zoektocht voor iedereen in onze samenleving.

Wij blijven in nauw overleg met experts en volgen de landelijke richtlijnen bij iedere beslissing die we nemen. Ons beleid is altijd afgestemd op adviezen van Stichting Keurmerk Fysiotherapie, Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) in samenspraak met VWS en het RIVM.

Fysiotherapie behandeling met 1,5 meter regel en hygiëne maatregelen

Het is belangrijk dat de gewone fysiotherapiebehandelingen langzaam aan weer gaan opstarten. Hoe langer u wacht met het uitstellen van behandelingen, hoe meer de pijn en hoe groter uw beperkingen worden, hoe langer het duurt voordat u weer hersteld bent.

Om u en onze therapeuten zo goed mogelijk te beschermen, nemen wij extra maatregelen om risico’s op besmetting te verkleinen. De inrichting in onze fysiotherapiepraktijk is aangepast op de 1,5 meter regel. De roosters van de therapeuten worden zo gepland dat er zo min mogelijk cliënten aanwezig zijn in de wachtruimtes en oefenzalen. In de praktijk worden strikte hygiëne maatregelen toegepast. Kwetsbare cliënten worden zo veel mogelijk thuis behandeld. Daarnaast beschikken onze therapeuten over persoonlijke beschermingsmiddelen zoals latex handschoenen en mondkapjes.

Cliënten met coronasymptomen zoals neusverkouden, hoesten, benauwdheid of koorts krijgen geen therapie op de locaties, maar voor hen worden andere vormen van therapie gezocht.

Voor cliënten die herstellen na een COVID-19 besmetting beschikt Centrum voor Fysiotherapie Ramaekers over speciaal geschoolde fysiotherapeuten die samen met diëtisten en psychologen een behandeling kunnen bieden (zie verder).

Fysiotherapie behandeling via videobellen

Onze fysiotherapeuten hebben door de coronacrisis veel ervaring met het toepassen van videobellen tijdens behandeltrajecten. Zo kunnen in het kader van uw veiligheid behandelingen op de locatie of in de thuissituatie afgewisseld worden met videobellen. Deze behandelvorm wordt vergoed door de zorgverzekeraar indien u voor fysiotherapie verzekerd bent.

  OPENINGSTIJDEN

Maandag 07:30 – 19:00
Dinsdag 08:00 – 19:00
Woensdag 07:30 – 18:00
Donderdag 08:00 – 19:00
Vrijdag 07:30 – 19:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

  +31(0) 495 520 313

De specialisten

Liesbeth van den Dungen
Liesbeth van den DungenBIG-nummer: 69033515404
• Fysiotherapie
• Handtherapie
• COPD
• Perifeer Arterieel Vaatlijden-Claudicatio
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Diabetes Mellitus 2
• Osteoporose
• Orthopedische geneeskunde (Cyriax)
• Bekkeninstabiliteit
• BHV
Rachel Visser-Verhagen
Rachel Visser-VerhagenBIG-nummer: 99053459204
• Fysiotherapie
• COPD
• Handtherapie
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Patellofemorale knieklachten
• Revalidatie na Totale knie – en heupprothese
• MS
• Fysio Fitness
• BHV
Ruud Heuvelmans
Ruud HeuvelmansBIG-nummer: 59062467304
• Fysiotherapie
• Oedeemtherapie
• Manuele therapie Mulligan
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Schoudertherapie en revalidatie
• Hydrotherapie
• COPD
• Revalidatie na Corona
• Artrose
• Voetklachten
• Liesklachten bij sporters
• Reuma/ artrose
• Fysio Fitness
• CIOS
• BHV, bedrijfshulpverlening
• Tapen
Isolde Ooms-Kuijlaars (MSc)
Isolde Ooms-Kuijlaars (MSc)BIG-nummer: 29917236904
• Fysiotherapie
• Perifeer Arterieel Vaatlijden/ claudicatio
• COPD
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Osteoporose
Fysiotherapiewetenschapper
• PhD-student “Uitkomstmaten bij volwassenen en kinderen met hemofilie”
• Revalidatie na totale knie- en heupprothese

Maak een afspraak

Voor het maken van een afspraak kunt u ons altijd bereiken op 0495 52 03 13 of vul onderstaande formulier in waarna wij u terugbellen voor een afspraak