Artrose

Artrose heup/knie

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen vermindert in dikte en kwaliteit. Het gewricht kan pijnlijk en stijf zijn en beperkt in de beweeglijkheid (buigen en/of strekken). Er kunnen ook ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Het gewricht wordt dan behalve pijnlijk ook warm en gezwollen. Geleidelijk kunnen er problemen ontstaan bij allerlei bewegingen zoals lopen, traplopen, in en uit de auto stappen, fietsen of schoenen aantrekken. Door toename van artrose kan de pijn verergeren en de beweegmogelijkheden van het heup- of kniegewricht en de spierkracht verder verminderen.

Bij artrose aan heup of knie wordt aangeraden te bewegen. Bewegen kan de pijn en de beperkingen verminderen. Maar in bewegen komen en blijven kan soms lastig zijn.

Fysiotherapie

Individuele begeleiding middels fysiotherapie of in groepsverband kan u helpen om dit te bereiken. Vanaf 2018 wordt fysiotherapie voor artrose heup en knie voor 12 maal vergoed uit de basisverzekering.

Uiteindelijk doel is actief te blijven na de behandeling en toe te werken naar een (meer) actieve leefstijl.

Effectieve behandeling

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren.

Er is wel een aantal voorwaarden waarmee u rekening dient te houden:

1. Eigen risico

Vergoedingen Fysiotherapie en oefentherapie uit de basisverzekering komen ten laste van het/ uw eigen risico.

2. Twaalf behandelingen in twaalf maanden vergoed

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op twaalf behandelingen in twaalf maanden. Dus als uw eerste behandeling bijvoorbeeld op 10 mei 2020 is en u heeft in 2018 twaalf behandelingen nodig, dan kunt u pas per 10 mei 2021 weer vanuit de basisverzekering declareren.

3. Vergoeding per persoon, niet per aandoening

De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt ook per persoon, niet per aandoening. Wanneer u dus twaalf behandelingen heeft gehad voor bijvoorbeeld de linkerknie, dan krijgt u geen vergoeding vanuit de basisverzekering als u daarna binnen deze twaalf maanden behandeling voor de rechterknie krijgt. Heeft u meer dan 12 behandelingen nodig? Dat kan natuurlijk. De vergoeding vindt dan plaats uit uw aanvullende verzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft,betaalt u het zelf.

4. Sommige verzekeraars vergoeden niet meer uit de aanvullende verzekering

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt niet meer uit de aanvullende verzekering, omdat de vergoeding in de basisverzekering zit. Vraagt u dit goed na bij uw zorgverzekering. Er zijn meerdere uitzonderingen en meerdere aanvullende verzekeringen, waardoor wij dit als fysiotherapeuten niet met zekerheid kunnen zeggen. Past uw aanvullende verzekering niet meer bij?

Verwijzing nodig?

Sommige zorgverzekeraars willen wel een verwijzing voor fysiotherapie bij artrose, anderen niet. Dus ook hiervoor geldt: vraag dit na bij uw zorgverzekering.

Beweegprogramma artrose

U neemt deel aan een beweegprogramma, waarin wordt geoefend in onze oefenzaal. We doen specifieke oefeningen om de spieren rondom knie- en heupgewrichten sterker te maken en we trainen de balans omdat dit vaak verminderd is. Verder proberen we de conditie en fitheid te verbeteren en/of om af te vallen. Ook wordt voorlichting gegeven over wat u moet vermijden en welke aanpassingen/hulpmiddelen mogelijk zijn. Om een beweegprogramma te volgen, hebt u een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. Veel zorgverzekeraars vergoeden een beweegprogramma, buiten de aanvullende verzekering om. U kunt vrijblijvend bij ons informeren of u ook verzekerd bent voor het volgen van een beweegprogramma.

  OPENINGSTIJDEN

Maandag 07:30 – 19:00
Dinsdag 08:00 – 19:00
Woensdag 07:30 – 18:00
Donderdag 08:00 – 19:00
Vrijdag 07:30 – 19:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

  +31(0) 495 520 313

De specialisten

Liesbeth van den Dungen
Liesbeth van den DungenBIG-nummer: 69033515404
• Fysiotherapie
• Handtherapie
• COPD
• Perifeer Arterieel Vaatlijden-Claudicatio
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Diabetes Mellitus 2
• Osteoporose
• Orthopedische geneeskunde (Cyriax)
• Bekkeninstabiliteit
• BHV
Isolde Ooms-Kuijlaars (MSc)
Isolde Ooms-Kuijlaars (MSc)BIG-nummer: 29917236904
• Fysiotherapie
• Perifeer Arterieel Vaatlijden/ claudicatio
• COPD
• Revalidatie na corona (COVID-19)
• Osteoporose
Fysiotherapiewetenschapper
• PhD-student “Uitkomstmaten bij volwassenen en kinderen met hemofilie”
• Revalidatie na totale knie- en heupprothese