Fysiotherapie bij heup- en knie-artrose wordt vanaf 01-01-2018 voor 12 behandelingen uit de basisverzekering vergoed.

Effectieve behandeling

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Daarom adviseerde het Zorginstituut eerder al om deze behandeling in het basispakket op te nemen. De vergoeding geldt voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de oefentherapie aan te leren.

Er is wel een aantal voorwaarden waarmee u rekening dient te houden:

1. Eigen risico

Vergoedingen Fysiotherapie en oefentherapie uit de basisverzekering komen ten laste van het/ uw eigen risico.

2. Twaalf behandelingen in twaalf maanden vergoed

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op twaalf behandelingen in twaalf maanden. Dus als uw eerste behandeling bijvoorbeeld op 10 mei 2020 is en u heeft in 2018 twaalf behandelingen nodig, dan kunt u pas per 10 mei 2021 weer vanuit de basisverzekering declareren.

3. Vergoeding per persoon, niet per aandoening

De vergoeding vanuit de basisverzekering geldt ook per persoon, niet per aandoening. Wanneer u dus twaalf behandelingen heeft gehad voor bijvoorbeeld de linkerknie, dan krijgt u geen vergoeding vanuit de basisverzekering als u daarna binnen deze twaalf maanden behandeling voor de rechterknie krijgt. Heeft u meer dan 12 behandelingen nodig? Dat kan natuurlijk. De vergoeding vindt dan plaats uit uw aanvullende verzekering. Als u geen aanvullende verzekering heeft,betaalt u het zelf.

4. Sommige verzekeraars vergoeden niet meer uit de aanvullende verzekering

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt niet meer uit de aanvullende verzekering, omdat de vergoeding in de basisverzekering zit. Vraagt u dit goed na bij uw zorgverzekering. Er zijn meerdere uitzonderingen en meerdere aanvullende verzekeringen, waardoor wij dit als fysiotherapeuten niet met zekerheid kunnen zeggen. Past uw aanvullende verzekering niet meer bij?

Verwijzing nodig?

Sommige zorgverzekeraars willen wel een verwijzing voor fysiotherapie bij artrose, anderen niet. Dus ook hiervoor geldt: vraag dit na bij uw zorgverzekering.